Ανακοινώσεις Περιφέρειακης Ενότητας Ιθάκης

Επιστολή Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το ΦΠΑ

Επιστολή Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το ΦΠΑ

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλ Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τους υπουργούς οικονομικών Γ. Βαρουφάκη,, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Ε. Τσακαλώτο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος εκφράζει την αγωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της καθιέρωσης νέων συντελεστών Φ.Π.Α.

«Οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ τις οποίες σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Θ. Γαλιατσάτος, είναι ευκαιρία για να αποκατασταθεί η αδικία προς τους κατοίκους των Ιονίων νησιών και να εφαρμοσθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και από το άρθρο 174 της συνθήκης για την λειτουργία της Ε.Ε.».

«Οι κάτοικοι των Ιόνιων νησιών, αν και πλήττονται εξίσου με τους κατοίκους άλλων νησιωτικών συμπλεγμάτων, όπως οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ή των νησιών Αλαντ της Φιλανδίας ,της Κορσικής, των νησιών Αζορες και άλλων, όπου αναγνωρίζεται η μειονεκτικότητα τους εξαιτίας των προβλημάτων της νησιωτικότητας, δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σαν αντιστάθμιση της μειονεκτικότητας αυτής» .

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επίσης κάνει λόγο για τα προβλήματα που προκύπτουν στην ΠΙΝ λόγω νησιωτικότητας, τις αυξημένες απειλές από φυσικούς κινδύνους και ιδιαίτερα από τους σεισμούς, την προβληματική και ανέκαθεν κοστοβόρα συγκοινωνία, τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές σε όλη τη Μεσόγειο.

Τέλος ο περιφερειάρχης ζητάει

  • Να διατηρηθεί το καθεστώς μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α που ισχύει στο Αιγαίο και να επεκταθεί και στα Ιόνια Νησιά.
  • Σε κάθε περίπτωση η όποια ρύθμιση ισχύσει τελικά για τα Νησιά του Αιγαίου να έχει εφαρμογή και στα Ιόνια Νησιά και σε όλη την Νησιωτική Ελλάδα.

*Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Download the PDF file .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *